1 Mayıs 2013 Çarşamba

Davranış Bozuklukları -5



Kendinizde veya arkadaşlarınızda olumsuz bir his var ise o his dolanıp durur, bu ruminasyondur. Olumsuz bir hissi getirip ha bire onunla geviş getirmektir. 4. sınıfların bireysel danışmalarına bakarsak danışan öğrencilerde ruminasyon görürürüz diyelim ki azizeye kızmış, o his sürekli dolanır, ders çalısırken, otobüste vs.

Ne zaman epidemik sözcüğü kullanılırsa, bu toplumun sağlık bakanlığını alarma geçirecek düzeyde salgın bir hastalık demektir. Örneğin erkeklerde kıskançlık.

“aa ellerimi yıkamadım demekle”, “kesinlikle mikrop kaptım” demekle, benim hanımın bugünkü etek boyu yarım santim daha kısa demek diye düşündüğünüzde ikisi de obsesif kompulsif e girer.

Sana bir şey olmuşsa ona sen ne yaptın? Gelir yıllar önce bir şey olmuş, o gün bugündür, obsesif bir şekilde, hatta şöylesi bile var kendi erkek arkadaşını kıskanıyor, o da yetmiyor kendi arkadaşlarının erkek arkadaşlarını da kontrol ediyor.

Eğer bir şeyleri çığırından çıkarırsanız, mesela kıskançlığın, bir insanı kontrol etmenin vs bir sınırını aştığınızda, kendinizi o nevrotik salgına kaptırdığınızda, onu en absürd yerlere kadar vardırırsınız. O yüzden 3 yaşındaki çocuğa verilen sevgiyi kıskanmak saçma değil. Bir insanın bir bebeği sevmesi dahi seni sevmemesi demek sanki.

Türkiye’de kıskançlık ve benzeri semptomlar salgın durumdadır. İlişki dediğimiz şey korsan bir şekilde yaşanıyor Türkiye’de. Kız ayrılmak istiyor, erkek aileni ararım vs der. Bundan 10 yıl önce vs. sen eve gidersin, bir kere tanıştırılmayla evlendirilirsin gibi bir kültürden geldik. Mesela Amerika’daki 20 yaşlarındaki bir genç çok daha bilgilidir. Türkiye’de çok beğendiğin bir sınıf arkadaşın erkek arkadaşından ayrılmış, sen diyorsun “valla olur” başlıyorsun onunla ilişkiye. Amerika’daki bilir ki yeni ilişki bitirmiş birisiyle ilişkiye başlanmaz. Bu gibi ortalıkta dolanan bir sürü bilgi var. Yeni başladı bir patlama oldu, telefon, refah düzeyinin artması vs ile. İnanılmaz popüler bir şey oldu kız erkek arkadaşının olması.

Yine kültürel etmenleri sayarsak, bizim çocuklarımız ergenliğini doğru düzgün yaşayamıyor sınav çalışmaktan vs. üniversiteye kadar bir birikimi yok. Sınav da kazanılmıyor zorlamazsan, birikim oluşturacak zaman yok.

Avrupa yakası, adam ablasıyla konuşurken “lan” diye konuşuyordu. Kaba gücün her zaman kıymetli bir yerinin olduğu dizilerle bilgi yayılıyor. Diyelim ki Merve’nin bir erkek arkadaşı oldu, bunu kıyaslayacak bir şey yok hoş ilişki mi değil mi diye.

Bir sürü bu gibi nedenlerle gerçekten şu anda üniversitede 20 kişiyi görüyorsak bunların 13 ü ilişkisel nedenlerden geliyordur. Mutlaka romantik ilişkiler işin içinde var.

Biz dünyanın sevgiyi örnek aldığı adamla aynı memleketteniz -Mevlana- bütün dünya onu örnek alıyor. Bizde ise gençlerimiz sevgi diye birbirinin anasını ağlatıyor. Bunlar hep bir şeyler güzel olsun diye var bu ne? İki insan niye bir araya gelir? Tek olduğundan daha iyi bir halde olsunlar diyedir aslında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder